Firenze
Olaszország Toszkána régiójának székhelye, nem véletlenül nyerte el Európa kulturális fővárosa címet 1986-ban. Csodálatos óvárosa 1982 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, ezzel is bizonyítva, hogy nem véletlenül nevezik Olaszország egyik művészeti és kulturális fellegvárának.

Firenze számos történelmi, kulturális, művészeti látnivalóját a Medici család több száz éves uralmának köszönheti, akik kultúra szeretetükkel olyan híres művészeket vonzottak Firenzébe, mint Raffaello, Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci és az ebben az időszakban itt tevékenykedő művészek is Firenzéről kapták összefoglaló nevüket. Ők voltak ugyanis a „firenzei iskola” tagjai.


Szálláskeresés

Booking.com


Firenzei nyaralásunk során nem kell aggódni, hogy unatkozni fogunk, több napig járhatjuk az utcákat, híres tereket, mindig valami új kerül utunkba. Legtöbb látnivalóját az óvárosa rejti.

Dóm tér- Piazza Duomo  és környéke

Firenze egyházi központjaként a Dóm- teret említhetjük, ahol a Keresztelő Szent János kápolna, a Harangtorony, a Dóm-múzeum mellett itt található a Firenzei dóm is. A Firenzei dómot már messziről felismerhetjük hatalmas, piros kupolájáról. A dóm a legnagyobb olasz templomok egyike, csodálatos látnivaló kívülről-belülről egyaránt, ingyenes megtekinthetjük, ám ha kedvünk tartja belépőjegy fejében a kupolába is felmászhatunk. Bár több mint 450 lépcsőfokot kell megmásznunk, viszont a fáradtságunkért kárpótol a látvány, hiszen Firenze legmagasabb pontjáról tekinthetünk a városra.

A dómtól nem messze már a csodálatos Medici palotát (Palazzo Medici-Riccardi) látogathatjuk meg, ahonnan egyenesen a Piazza di San Lorenzo-ra azaz a San Lorenzo térre juthatunk. Itt többek között a Szent Lőrinc Bazilika és a Santa Maria Novella Bazilika várja a turistákat.

Olcsó szállások Firenzében, több mint 650 szállás ajánlat

Piazza della Signoria

A városi élet központját a Piazza della Signoria. Ezen a téren remek kávézók, éttermek mellett a városházát (Palazzo della Signoria), a Neptun kutat, a Dávid szobor másolatát, az Uffizi palotát tekinthetjük meg. Az Uffizi palota a világ egyik leghíresebb képtára, ahol a hangsúly a reneszánsz festők alkotásaira helyeződik.

A San Marco teret és környékét diáknegyedként tartják számon, azonban turisztikai szempontból is az egyik legnevezetesebb tér Firenzében, hiszen itt található a Szent Márk templom,  és a Szépművészeti Akadémiai is, ahol többek között a Dávid szobor is helyet kapott.

firenze olaszország

Menet közben elidőzhetünk a Firenze téren, ahol a Bargello, régi, erődszerű palota áll, ma Nemzeti Múzeumként működik. Szintén érdemes felkeresni Dante, vagy éppen Michelangelo házát és gyönyörködhetünk a szebbnél szebb palotákban, szobrokban, ellátogathatunk a kisebb nagyobb múzeumokba, és élvezhetjük az olasz gasztronómia remek ízeit.

Firenzét az Arno folyó szeli ketté, ennek köszönhetően szebbnél szebb hídjain is átsétálhatunk, melyek közül kettő kiemelendő. A Ponte Vecchio két oldalán kis műhelyek állnak, ötvösök, és aranyművesek számára. A Ponte Santa Trinitá –Szentháromság híd – a legszebb olasz hidak egyike.

Firenze Olaszország Autóbérlés

Pitti Palota – Firenze Olaszország

A Ponte Vecchio közelében a Pitti Palotát mindenképpen keressük fel, ha Firenzében járunk. A reneszánsz palota és környéke annyi látnivalót rejt, hogy nyugodtam egy napot is rá szánhatunk erre a részre, ha szeretnénk kényelmesen megnézni mindent. A kocsi múzeum, a porcelán múzeum, ruhamúzeum, ezüst múzeum, Bardini kertek, és a királyi lakosztályok is mind megtekinthetőek.

Ha még mindig bírjuk szusszal, akkor a Boboli kertet vegyük célba. Bár belépőt kell fizetni – 7€ felnőtteknek – a 45 ezer négyzetméteres kert annyi látnivalót kínál, hogy legalább 3 óra kell, mire bejárjuk. Érdemes akár egy órányi pihenést is tervezni erre az időszakra, hogy élvezhessük Olaszország egyik leghíresebb kertjének nyugalmát és szépségét.

Firenzei nyaralásunk alatt egy dolgot ne felejtsünk el, a Logga del Mercato Nuovo, az új piac kútjába, ha apró pénzt dobunk és megsimogatjuk a kis vadkan orrát, akkor a mondás szerint egyszer biztosan visszatérünk Firenzébe.

Olaszország látnivalói