Olaszország tengerpartjától 10 km-re fekvő Pisa és Pisa látnivalói páratlan olaszországi nyaralást kínálnak.

pisa látnivalói

Pisa látnivalói

A leghíresebb épülete a Dóm téren álló Pisai Ferde torony. A híres ferde torony valójában a pisai Dóm harangtornya. A torony építése 1173-ban kezdődött és 200 évig tartott, mire végleges formáját elnyerte. Miután felhúzták az első 3 emeletet, a torony elkezdett dőlni, ezért állt le először az építkezés, majd 1272-ben további 4 emeletet húztak fel úgy, hogy kiegyensúlyozzák a dőlést, így picit hold alakja van a toronynak, amellett, hogy ferde is. Az utolsó emeletet csak 1372-ben fejezték be, amikor a harangok is a helyükre kerültek, a torony azonban ferde maradt.  A függőlegeshez képest 1,4 méteres volt az eltérés, ami 1993-ra 5,4 méterre nőtt. Végül megerősítették, kiegyensúlyozták az alapot, bár a torony ferde maradt, tovább dőlni már nem fog.

A pisai ferde torony tetejébe fel is mászhatunk, 294 lépcsőfok vezet fel, de minden emeleten kimehetünk a külső erkélyekre.

pisa szállások


Szálláskeresés

Booking.com


Szállás Pisában

A Dóm teret „csodák tere”-ként is szokták emlegetni, hiszen felül nézetből nagyon szép a zöld füves pázsit és a márványépületek kompozíciója.  A dóm tér a pisai ferde tornyon kívül helyet ad a pisai dómnak, a Battisternek és a Camposantonak. Nem véletlen, hogy 1987 óta az UNESCO világörökség részét képezi.

 Az 5 hajós pisai Dóm (Dom Santa Maria Assunta) építését 1064-ben kezdték meg, az építész Buscheto volt, akit a pisai román stílus megteremtőjének tartanak. A román stílus gyöngyszemeként tartják számon, hiszen a bizánci és az arab stílus keveredik. Az oszlopai és az árkádok a muzulmán hatást tükrözik, csodálatos a márvány szószéke, a számos gyönyörű freskó, mozaik, és középkori ereklyéket is rejt, a márvány homlokzattal rendelkező impozáns dóm.

pisa Olaszország városai

Olaszország legnagyobb keresztelő kápolnája (Battistero) is itt található a Dóm téren, mely szintén több részletben épült fel. Az építkezés 1152-ben kezdődött, 100 évre rá a felső szint árkádjai épültek meg, majd ismét 200 évnek kellett eltelnie, hogy a gótikus kupolával megkoronázzák. A fantasztikus akusztikával rendelkező kápolna közepén egy keresztelő kút található, és a kupolába is felmehetünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra, éppúgy, mint a pisai ferde toronyból.

Autóbérlés Pisában – Pisa látnivalói

Olaszország tengerpartjától 10 km-re fekvő Pisa és Pisa látnivalói páratlan olaszországi nyaralást kínálnak. Szintén a Dóm téren találhatjuk a temetőnek, a Composanto-nak híres márványfalait. A freskókkal díszített fal még különlegesebbé teszi a teret.

A pisai főiskola egykor palotaként működött, így mindenképpen látogassunk el a Carovana palotához is, és Pisa gótikus remekművéhez is a Santa Maria della Spina templomhoz, melyet az Arno-folyó partján találhatunk. Pihenésképpen ne hagyjuk ki a botanikus kertet se.