Trogir Horvátország dalmáciai régiójának tengerparti városkája. Budapesttől 722km-re, Splittől 20 km-re fekvő Trogir látnivalói miatt is fontos város az Adria partján. Az UNESCO Világörökség részét képező óvárosa méltán híres, hiszen Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori városrészről beszélünk. Trogir gyakorlatilag egy múzeumváros, ami egybe épült Ciovo szigettel -híd köti össze, ahol autós és gyalogos forgalom is van – tehát, ha Trogirban keresel szállást, akkor Ciovo szigeten fogsz megszállni.

trogir látnivalói


Szálláskeresés

Booking.com


szállások Horvátországban

Északi és Déli kapuk – Trogir látnivalói

Trogir felfedezését talán érdemes az északi kapunál kezdeni. 2 kapuja is szép állapotban fennmaradt, a városfal egy részével együtt. A 15.században északi kapu tetején egy gótikus szobor áll, ezt a kaput rögtön észre vehetjük, ha a szárazföld felől érkezünk a szigetre. Innen már csak pár perc séta a város főtere.

A déli kaput a tengerparti sétányról, a kikötő felől érhetjük el, vagy épp sétálhatunk ki rajta a kikötő és az erőd felé.

trogir szállás horvátországban

A Riva – Trogir látnivalói

Ha már kisétáltunk azon a déli kapunk nézzük meg gyorsan a tengerparti sétányt, amit Riva-nak neveznek. Nagyon szép sétány, az egyik oldalon luxus yachtok, nagy árbócos hajók ringatóznak a kötőben. A sétány közepén óriás pálmafák sorakoznak, ami csak még szebbé teszi Trogir összképét. A sétány másik oldalát az óváros szegélyezi. Velencei stílusú házak, majd a városfal egy kis megmaradt része a déli kapuval, aztán újra velencei stílusú házak. Itt található a Szent Dominik templom is. A 400méteres sétány a Kamerlengo-erődig tart.

Kamerlengo-erőd

Trogir délnyugati sarkában épült a 13. században a Kamerlengo-erőd, amit a helyiek a velenceiek elleni védelem miatt kezdték el építeni. Végül 1420-ban a velencei uralom alatt fejezték be és egy erős katonai bázis lett belőle. Mögötte jelenleg focipálya áll de itt anno egy várfal futott, ami a focipálya túloldalán található Szent Márk tornyot kötötte össze az erőddel. Mindkét torony látogatható. Az erődben nyaranta különböző rendezvényeket tartanak.

Trogir óvárosa – Trogir látnivalói

trogir látnivalói

Az óváros fő látnivalói mellett önmagában csak egy séta a macskaköves, sikátoros utcákon is látványos. Itt is találunk szállást, de borsos áron, mégiscsak egy unesco városrészről beszélhetünk. Trogir főterén áll az óratorony, mellette a Loggiával, ahol általában piacot tartottak, de az ítélkezésnek is ez volt a helyszíne. Itt áll még a Poderta palota, ami jelenleg Városházaként üzemel. AZ épületek román és gótikus stílusban pompáznak.

A fő tér másik oldalán található a Szent Lőrinc Székesegyház, ami Trogir szimbóluma. A Katedrális templom része román stílusú, majd az átépítések hatására a torony rész már gótikus és barokk elemeket jelenít meg. A 47 méter magas tornyot 14 éven aluliak ugyan nem látogathatják, de aki teheti, az menjen fel. A kincstárba is bejuthatunk ugyanazzal a belépőjeggyel, a toronyból pedig fantasztikus a kilátás egész Trogirra és környékére.

Autóbérlés Horvátországban – Trogir látnivalói

Trogir strandjai

strandok trogirban

Trogirtól keletre található a helyi strand, ahol megmártózhatsz, bérelhetsz napernyőt is, de nem a legnagyobb szám strand. Ha igazán jót szeretnél strandolni, akkor átmész a hídon Ciovo szigetére, és egészen Okrug Gornji-ig haladsz, ahol 2km hosszan, több kisebb öböllel tarkítva található a Copacabana beach-ként is emlegetett Okrug strand. Itt van minden ami a strandoláshoz kellhet. Ide akár vízitaxival is eljuthatunk, de autóval is megoldható a parkolás.

Okrug Gornji déli részén a Labadusa strand is népszerű. Itt délutánra már általában nehézkes parkolót találni, viszont itt még kempingezni is lehet, ha valakinek sátorozni támadna kedve.