Horvátország leggyönyörűbb városában szeretnél kalandozni, akkor látogass el Dubrovnikba. A történelem és természet által sem kímélt várost igazi gyöngyszemnek tartják és óvárosa 1994 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Először az 1667-es nagy földrengés tette tönkre a várost, majd a délszláv háború rombolta szinte porig. Dubrovnik talpra állt, újjá építették, de a sok megpróbáltatásnak ára is volt, a stílusjegyei megváltoztak a városnak. Ettől függetlenül Dubrovnik látnivalói mai napig rengeteg turistát vonzanak ide. A földrengés után Dubrovnik óvárosa barokk stílusban lett újjá építve.

dubrovnik látnivalói


Szálláskeresés

Booking.com


Fő tér – Dubrovnik látnivalói

dubrovnik látnivalók

A fő téren áll a Szent Balázs templom. A földrengés és tűzvész sújtotta templomot barokk stílusban építették újjá, tetején Szent Balázs szobra vigyáz Dubrovnikra.

Itt áll a Sponza palota is, aminek érdekessége, hogy mindössze 100 évvel a földrengés előtt épült, így alig sérült, ezért kitűnik a sok barokk épület közül gótikus vonásaival. Innen is láthatjuk, hogy Dubrovvnik óvárosát valójában gótikus paloták díszítették.

Katedrális

dubrovnik katedrális

Dubrovnik katedrálisa a 7.században, román alapokra épült, majd a földrengésben teljesen össze omlott. Ez után barokk stílusban építették ujjá, még nagyobb lett, mint előtte volt.

Az erőd

Mikor a törökök megindultak az Adria felé, akkor lett Dubrovnik igazi erőd város. A 2 km hosszú erődfal a 15-16. században épült fel teljesen. Helyenként 22 méter magasra épült a városfal, a szárazföldi oldalon 6 méter széles is lehet, míg a tenger felöli rész 1,5-3 méter szélességű. Összesen 17 tornya és 5 bástyája van, fénykorában 120 ágyúval védte, és vette körbe az egész óvárost. A közel 2 km hosszú városfalat végig járhatjuk. Az ára nem kevés és készülni kell, hogy nyáron nagy meleg lehet, de ha kiváltod a Dubrovnik pass kártyát, akkor több más múzeummal együtt ide is eljuthatsz.

Libegő – Dubrovnik látnivalói

Tudtad, hogy Dubrovnikban van libegő? Mindössze 4 perc alatt eljuthatsz 405 méter magasra, és csodálhatod meg fentről a várost és a tájat. állítólag tiszta időben akár 60km távolságra is ellátni. 2023. április 1-ig zárva tart a libegő, a jelenlegi árakról, egyéb változásokról itt tájékozódhatsz

Autóbérlés Horvátországban – Dubrovnik látnivalói

Fő utca

A fő utcája, a Stradun egy 500 éves múlttal rendelkező 300 méter hosszú nyüzsgő utca, tele bárokkal, kávézókkal, éttermekkel. Érdemes a mellék utcákon letérni, felfedezni az óvárost, és kicsit olcsóbb éttermeket is itt találhatsz. A fő utca is, ahogy egész Dubrovnik mindig nyüzsgő, nyaranta főleg, forró, mégis az egyik leghangulatosabb utcaként emlegetett. A Stradun, végén a Luza téren áll a 31 méter magas óratorony, ami bár megrongálódott, mégis sikerült szépen felújítani.

Dubrovnik számos írónak, költőnek festőnek adott ihletet, és a filmesek egyik kedvenc helye is. Tudtad, hogy a Trónok harca sorozatból ez volt Királyvár helyszíne?

Onofrio kút

A város vízvezeték rendszerével össze csatlakoztatott 16 oldalas ivókutat nem eredeti állapotában láthatjuk, ez is újjá épült, hiszen a földrengés nem kímélte. Fontos szerepet játszott a helyiek életében, a délszláv háborúk alatt, volt hogy ez volt az egyetlen ivóvíz forrásuk.