A Chalkidiki-félsziget Thessalonikitől 1 órányi autóútra lévő, 522 km hosszú tengerparttal rendelkező félsziget, melyet nem véletlenül emlegetnek Görögország egyik legszebb területének.

Klímája különleges, hiszen a mediterrán és a kontinentális éghajlat keveredik a félsziget tengerpartja és a belső területek között. A nyár májusban elkezdődik, és egészen októberig tart, így a Chalkidiki-félsziget a last minute nyaralások egyik kedvelt helye is.

Chalkidiki-félsziget


Szálláskeresés

Booking.com


Az érintetlen természet, a homokos, helyenként apró kavicsos tengerpart, aranyos városok –Sarti, StavrosStagira-, kedves halászfaluk kristálytiszta tengervíz jellemzi. Felejthetetlen görögországi nyaralást kínál a Chalkidiki-félsziget.

Ideális nyaralóhely a Chalkidiki-félsziget, hiszen Magyarországról szinte végig autópályán haladhatunk, de repülővel is érkezhetünk, ilyenkor mindenképpen érdemes autót bérelni.

Chalkidiki-félsziget – Autóbérlés Görögországban

Polygyros(Poligiros), Chalkidiki fővárosa a sziget belsejében 550 méter magasan fekszik, a Cholomontas-hegység lábánál. Ez a tradicionális görög falu gazdag történelemmel, kultúrával és természeti szépségekkel büszkélkedhet, amelyek ideálisak egy érdekes és kulturális élményre vágyó turista számára.

Az egyik fő látnivaló a Polygyros-ban található archeológiai múzeum, ahol megtekinthetjük a régió gazdag múltjának bemutatóit, amelyek az ókori és a bizánci kori időszakokra vonatkoznak. A múzeum az 1970-es években nyílt meg, és mintegy 7.000 kiállítási tárgyat tartalmaz, beleértve a római és a görög régészeti leleteket.

A Polygyros-ban található ortodox katedrális, a Panagia Faneromeni, az egyik legfontosabb vallási központ a régióban. Ez a lenyűgöző épület a 19. században épült, és az egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Ha a természetet szeretnénk élvezni, érdemes felkeresni a környező hegyvidéki településeket, például a Parthenónoszt, amelynek káprázatos kilátása van a Halkidiki-félszigetre. A Parthenónosz a legmagasabb hegy a régióban, és csodálatos utakon lehet eljutni a csúcsra.

A környék másik felfedezni való helyszíne a Varvara-vízesés, amely egy csodálatos természeti látványosság a Polygyros közelében. A vízesés magassága több mint 15 méter, és az erdőben egy gyönyörű fennsíkon található.

A Chalkidiki félsziget 3 földnyelve: Kassandra, Sithonia és Athos egyaránt népszerűek a görögországi nyaralók körében.

chalkidiki görögország szállás

Kassandra félsziget- Chalkidiki-félsziget

Kassandra-félsziget Görögország északnyugati részén, Halkidiki félszigetének legnyugatibb területén található. A félsziget nevét Kasszandroszról, II. Philipposz görög király unokájáról kapta, aki Kr.e. 315-ben alapította a környéket.

A Kassandra-félsziget Görögország egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, híres homokos strandjairól és kristálytiszta vizeiről. A nyári időszakban a turisták miatt a Kassandra-félsziget tele van élettel és energiával. A turisták számos lehetőség közül választhatnak, beleértve a vízi sportokat, a tengerparti sétákat, a hegyi kirándulásokat, az éttermek és bárok látogatását.

Hagyományos görög falvakban gazdag, ahol a látogatók megismerhetik a helyi kultúrát és hagyományokat. A turisták számos szálláshelyet találnak a félszigeten, beleértve az apartmanokat, a kempingeket, a hotelokat és a villákat is.

Fő városa Nea Moudania, ahol sok szórakozási lehetőség várja a látogatókat, például bárok, éttermek és üzletek. Az itt található piacokon megkóstolhatjuk a helyi ételeket, borokat és olajokat is.

A félsziget látványosságai közé tartozik a Petralona Barlang, amelyet a neandervölgyi emberek laktak a prehisztorikus időkben. A barlangban ma már régészeti leletek és múzeumok találhatók, amelyek bemutatják a régi idők életét és kultúráját.További látványosságai közé tartozik a Poseidon Templom és a Szent Panteleimon Templom is.

kassandra félsziget látnivalói

Sithonia félsziget

A Sithonia-félsziget hosszú homokos strandokkal és kristálytiszta vizekkel büszkélkedhet, ahol a élvezhetjük a nyugodt fürdőzést és a vízi sportokat. A turisták a félsziget többi részén is találnak látnivalókat és tevékenységeket. Élményekkel teli kikapcsolódást találhatunk a tengerparti séták, a hegymászás és a kerékpározás során, ahol felfedezhetjük a helyi növény- és állatvilágot.

A Sithonia-félsziget hagyományos görög falvakban gazdag, ahol megismerhetjük a helyi kultúrát és hagyományokat. Számos szálláshelyet találni a félszigeten, beleértve az apartmanokat, a kempingeket, a hotelokat és a villákat is.

A Sithonia-félsziget fővárosa Nikiti, sok-sok üzlettel és étteremmel. A falu körüli vidék bájos hegyi utakat kínál a kirándulni vágyóknak, ahol megcsodálhatják a zöld növényzetet és a sziklás tájakat.

A Sithonia-félsziget látnivalói közé tartozik a Toronyi Vár, amely a tengerpartról szép kilátást nyújt a környékre. A Porto Koufo halászfaluba is elmehetünk, ahol megkóstolhatjuk a friss halakat és a tenger gyümölcseit.

sithonia látnivalói

Athosz félsziget – Chalkidiki-félsziget

Az Athosz-félsziget a Szent Hegy nevű helyszínnek ad otthont. A Szent Hegy a görög ortodox egyház szent helye, és az egyetlen terület Görögországban, ahol csak férfiak látogathatják meg a területet. Az Athosz-félsziget a világ egyik legnagyobb, aktív monostor közössége, és híres az itt található ortodox szerzetesekről.

Hatalmas történelmi és kulturális értékekkel rendelkezik. Az itt található monostorok több mint 1000 évesek, és több mint 20 helyszín található a félszigeten. Ezek közül a legrégebbi a Nagy Szent Panteleimon Monostor, amelyet az 1000-es évek elején alapítottak.

Az ökológiai kincse is jelentős, a területet a UNESCO Világörökség-listájára is felvették. A félsziget vadregényes tájai és kristálytiszta vizei hihetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak. A területen sétálni, túrázni, és a tengerparton pihenni lehet, valamint számos vízi sportot is lehet kipróbálni.

athosz félsziget látnivalói

Szállások – Chalkidiki-félsziget

A Cora hotel szuper helyen, A Kassandra félszigeten, 100 méterre a parton áll. Csodás környezet, saját medencék és napozóágyak, és a mellette található félsziget is könnyebben elérhető autóval.

chalkidiki olcsó hotelei

A kerttel körülvett Eagles Place hotel saját homokos tengerparttal is rendelkezik, medencékkel, wellness központtal, tenisz pályával és sok egyéb fantasztikus lehetőséggel ezen kívül.

eagles placeszállások