Málta fővárosa, Valletta alapítójáról Jean Parisot de la Valette francia lovagról lett elnevezve. Az apró főváros egy kulturális bomba, a városfalon belüli része az UNESCO Világörökség részét képezi, ahol a látnivalók szinte zsúfolva helyezkednek el. Valletta nem véletlenül Málta kulturális központja. Színházaival, múzeumaival és számos látnivalójával pályázik is Európa kulturális Fővárosa címre, 2018-ra. Valletta látnivalói kihagyhatatlanok.


Szálláskeresés

Booking.com


Olcsó szállás Málta

A város egyik különlegessége, hogy csakis engedéllyel hajthatunk be az óvárosi részre, így aki autót bérel Máltán, mindenképpen a szomszédos Floriana széli parkolóban parkoljon le és pár perces sétával már a városban is találhatja magát. A másik különlegessége a stratégiai kialakítása, hiszen szinte teljesen párhuzamosak az utcái egymásra így négyzethálót alkotva eltévedni nagyon nehéz, ha pedig az utcák számát nézzük, szinte lehetetlen elkeveredni. A mellett, hogy kicsi a főváros, így gyalogszerrel gyorsan bejárható, érdemes felkészülni, hogy sík terepet, alig ha találunk.

valletta szállások

Valletta fő utcája a Republic Street és látnivalói (katt ide)

A Republic Street végén a Szent Elmo erődöt fedezhetjük fel. Korábban a biztonság miatt emelték, még a Johanniták érkezése előtt, majd ujjá épült, bővül, újult és jelenleg az egyik bástyájában Hadtörténeti Múzeum üzemel és a Rendőr akadémia is itt kapott helyet.

valletta látnivalói

A Szent Elmo erődből átsétálva a Malta Experience 45 perces videó anyagát élvezhetjük. A videó bemutatja Málta történetét, végigvezet a fontos történéseken és magyar nyelven is elérhető. Akár kezdésnek is tökéletes ide ellátogatni. Az utca túloldalán a régi kórház újjáépített épülete található a Sacra Infermeria, ami most, mint Mediterrán Konferencia Központ üzemel, azonban egy része még mindig őrzi a régmúlt emlékeit, így bepillantást nyerhetünk a Johannita lovagok korában működtetett kórházi életbe.

szállások máltán

Vallettában kihagyhatatlan az Alsó és a Felső Barakka kertek, és a városfalon egy séta. Mindkét kert csodálatos, a Felső Barakka kertből a kilátás megfizethetetlen, a 3 régi város és a Grand Harbour tárul a szemünk elé. A Nagy Kikötőben, ha szerencsénk van, hatalmas óceánjáró luxushajókat is láthatunk a számos halász, tengeri és vitorlás hajó mellett.

Jelenleg a Waterfront Projekt keretein belül a városkapu és a kikötő rész is felújítás alatt áll, a fejlesztésekkel modernizálják a kikötőt is, ám megtartva a reneszánsz képet.

Autóbérlés – Valletta látnivalói

Ne hagyjuk ki a lovagi szállásokat se, hiszen a johannita lovagrendek rezidenciáit nyelvek szerint felosztva külön szálláshelyeken helyezték el, melyeket aubergeknek hívnak.

Vallettai sétánk során a felsoroltakon kívül úton útfélen templomok, múzeumok, színház szegélyezi utunkat, így ne hagyjuk ki a Szent Miklós templomot, Szent Domonkos templomot, Ortodox templomot, Szent Pál hajótörésének templomát, a Karmelita templomot,  a Manoel színházat és a Nemzeti Szépművészeti Múzeum is nyitott kapukkal vár.

málta szállás

Nagyon érdemes letérni a fő utcákról, és a mellékutcákat is bebolyongani, hogy átérezzük azt az igazi máltai fővárosi életet, ami egyáltalán nem fővárosias jellegű, inkább lassú, színes és mediterrán, egy teljesen más élet tárul a szemünk elé, pálmafákkal körülvéve.

Akár egy romantikus nyaralásra, kultúrára, vagy a lovagi világra, a reneszánsz emlékekre vágysz, vagy éppen valami aktív, felejthetetlen nyaralást tervezel, Valletta és vele együtt Málta tökéletes célpont.