A XXX. nyári olimpiai játékok 2012. július 27. és augusztus 12. között, a 2012. évi nyári paralimpiai játékok 2012. augusztus 29. és szeptember 9. között kerül megrendezésre Londonban.

Nyitó ünnepség: 2012. július 27. (péntek) 19:30-22:30
Záró ünnepség: 2012. augusztus 12. (vasárnap) 19:30-22:30

Londont házigazdának 2005-ben választotta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), ezzel megelőzte New York-ot, Moszkvát, Párizst, Madridot és az a megtiszteltetés érte, hogy London lesz az első olyan város, aki az újkori nyári olimpiai játékok rendezésében harmadszor vesz részt.

 
A 2012-es nyári olimpiai játékokon 26 sportág 39 szakága vesz részt, míg a paralimpián 20 sportág 21 szakága. Pekingben a női ökölvívás nem volt a programlistán, és ez volt az egyetlen olyan sportág, amelyen nők nem vehettek részt, de a NOB-nál megegyezés született arról, hogy idén már ez is szerepeljen a listán, így idén már 40 ökölvívó küzdhet.
A versenyszámok régi és újonnan épült épületekben lesznek lebonyolítva, illetve olyan központi és nevezetes helyek is helyszínül szolgálnak majd, mint a Hyde Park, ahol a triatlont nézhetjük meg, a brit Lovas Testőrség Felvonulási Tere (Horse Guards Parade), itt a strandröplabdát láthatjuk .
A nyitó és záróünnepség és az olimpiai valamint paralimpiai atlétikai játékok helyszíne az Olimpiai Stadion lesz Stratford kerületében. A 80ezer férőhelyes stadion Anglia 3. legnagyobb stadionja. Az Olimpiai Park déli részén helyezkedik el. Az Olympic Park 2,5 km2 nagyságú és számos esemény helyszíneként fog szolgálni: vízilabda, öttusa-úszás és vívás, műugrás, szinkronúszás, úszás, kosárlabda, kézilabda, gyeplabda, atlétika, kerékpározás pályán és BMX.

 
Szintén a park területén található az Olimpiai Falu is, ahol a 3300 apartmanban összesen 17.320 ágy teszi lehetővé, hogy a sportolók és a hivatalos kísérőik nyugodtan pihenhessenek. Az apartmanok egyébként mindennel felszereltek, és az eddigi legtágasabb helyet adják a sportolóknak. Természetesen étterem, üzletek, szabadidős létesítmények is megtalálhatóak itt.
Az olimpiai játékok megszervezésének előkészületei hatalmas fejlesztéseket igényeltek, amelynek költségeit a rendezők több nagyobb céggel támogatási szerződést kötve fedeznek.
A hazai főtámogatók az Adidas, a BMW, a BP (energia vállalat), a British Airways, a British Telecom, az EDF Energy és a Lloyds TSB. Továbbá 7 ezüst fokozatú támogató, 25 belföldi cég és 11 világcég, mint például a Coca-Cola, az Acer, McDonald’s segítik és támogatják az olimpiát.

 
A jegyek többsége 20£-tól elérhető, természetes időponttól, helyszíntől, eseménytől függően váltakoznak az árak. Stílusosan a legdrágább jegy ára 2012£. Jó hír, hogy akik jeggyel rendelkeznek, ingyenesen használhatják az adott napra a tömegközlekedést. Természetesen ingyenesen látogatható rendezvény is lesz, ilyen a Maratoni futás, a triatlon és az országúti kerékpározás.
A infrastruktúra fejlesztésével a rendezők megvalósították, hogy a sportolók 20 perc alatt elérhessék a versenyeiket és minden helyszín megközelíthető 100%-osan tömegközlekedéssel. Fejlesztették például a metróhálózatot és a leglátogatottabb helyszínen az Olimpiai Parkban 10 különálló vasúti vonal is működésbe lép. Azonban akár biciklibérléssel is próbálkozhatsz, hiszen ez is rendelkezésre áll London területén.

 
Az olimpián 204 ország sportolója képviseltetheti magát. Kb. 8 millió jegy kerül eladásra és 9,5 milliárd £-ra becsülik a költségeket.
Ne felejtkezzünk el az időeltolódásról sem, ha landolunk Londonban, mindenképpen állítsuk vissza az óránkat 1 órával.
Ha nem sikerült jegyet venned az Olimpiai játékokra akkor is feltétlenül érdemes ellátogatni Londonba az Olimpia idején, hiszen városszerte hatalmas kivetítők fognak gondoskodni róla, hogy mindenki láthassa a versenyt, és az ingyenes versenyszámokat is megnézheted.

 
Továbbá ha beszerzel egy The London Pass kártyát, akkor London nevezetességeit is kedvezményesen vagy ingyen meglátogathatod. A szállásodról és a repülőjegyedről is itt az ideje gondoskodnod, most még kedvezményesen megvásárolhatod, ne hagyd az utolsó pillanatra. A londoni szállásodat legegyszerűbben itt foglalhatod le, mindössze pár kattintás, és már meg is van a szállásfoglalás. Előnye, hogy legtöbb szállás ingyenesen visszamondható, találhatsz B&B-t(Bed and Breakfast-tehát reggeli is benne van az árban), hotel szobát, olcsó és drága szállást, belvárosban, peremkerültben, és nem kell előre fizetned semmit, nincs foglalási díj.