Dalmácia északi bástyája Zadar, más néven Zára 3000 éves múltra tekint vissza. Ötvözi az ókori és középkori örökséget olyan projektekkel, mint például a tengeri orgona. Zadar látnivalói, óvárosa sok turistát vonz, köszönhetően a történelmi örökségeknek, és tökéletes kiinduló pont a környék felfedezéséhez is. Zadar környékén 5 nemzeti park is található. A tengerparti környezete pedig rengeteg öblöt és szigetet rejt.


Szálláskeresés

Booking.com


Zadar Óvárosa – Zadar látnivalói

Zadar óvárosa egy kis félszigeten található. Korábban sziget volt, de az idők során összeépítették a szárazfölddel. Zadart sem kímélték az évek, legutóbb a dél-szláv háború súlytotta sebeket kellett begyógyítani rajta. Tudtad, hogy Zadar óvárosa autómentes övezet. Két főkapun juthatunk be az óvárosi részre az egyik a szárazföldi a másik a tengeri kapu. A szárazföldi kapu és környéke, a még megmaradt városfal jól szimbolizálja, hogy milyen erős védelem alatt állt a város.

Parkoljunk le a kikötő mellett, és lépjünk be az óvárosba a reneszánsz stílusban épített városkapun.

Forum – Szt Donát templom – Szt Anasztázia székesegyház

Egyik fő látnivalója az óvárosának a Forum, amely az egyik legjobban feltárt római főtér Augustus császár idejéből az Adria területén. A Forum a Szent Donát körtemplom előtt helyezkedik el, a templom Zadar lehíresebb műemléke, amely még a 9. században épült a Forum köveinek felhasználásával korai román stílusban.
A templom mellett áll a Szt Anasztázia székesegyház, mely Dalmácia legnagyobb katedrálisa. A 9. században épült katedrálist a 12-13- században román stílusban építették újjá, és bár megsérült a háborúk alatt, az 54 méter magas harangtornyával együtt nagyon szépen helyre állították.

zadar látnivalói

Népek tere

A Forummal a Népek terét egy hosszú sétáló utca Siroka Ulica köti össze, ez Zadar Váci utcája. Nyüzsgő élet, boltok, kávéházak, éttermek jellemzik, és ahogy végig sétálunk ezen az utcán eljuthatunk a Népek Terére, ahol az Óratorony is áll. Itt megnézhetjük még a jelenleg városházaként működő Pedrini Palotát, és a díszes Loggiát is.

A Tengeri Orgona

A Forum mellett található a tengerparti sétány, itt egy lépcsősort kell keresnünk, ahol már hallhatjuk is a tenger hangját. A lépcsősor alatt elhelyezett különböző méretű csövekbe ahogy áramlik a víz befelé különböző hangszíneken szólalnak meg, ezért nevezik tengeri orgonának. Innen a naplemente is csodálatos, ha teheted, ne hagyd ki.

Közvetlenül mellette az egyik leglátványosabb napelem rendszert tekinthetjük meg, amely a Nap köszöntése nevet viseli. Ez a remekmű miután napközben összegyűjti a nap energiáit ,a naplemente után 10ezer lámpa és 300 többrétegű üveglap segítségével egy csodaszép fényjátékot produkál. Mindemellett ellátja Zadar északi részét természetes energiával.

Öt kút

A Fő utca vége felé közeledve, a város déli részén található az 5 kút tere, nem meglepő, ha elsétálunk ide, 5 kutat fogunk találni.

Autóbérlés Horvátországban – Zadar látnivalói

Zára alig 6 órás autó úttal elérhető. Természetesen a forgalmat figyelembe véve ez az időhossz változhat, de Budapest- Zadar távolság 627km.

Szállások között ha válogatsz nézd meg, hogy mennyibe kerülnek a félpanziós szállások. Sokszor jobban jársz egy félpanziós ajánlattal, mintha szállást foglalnál, és mellé az étkezést magadnak kellene megoldani. A Falkensteiner Üdülőkomplexus szállásai nagyon változatosak, érdemes körül nézned köztük. A város különböző pontjain találhatóak. Van hotel és spa szállása, de modern kempingje is, ahol szép, családi faházakban van a szállás, medencével, étkezési lehetőséggel. Van családi szállodája is, ahol egyes szobák olyanok, mintha egy tengeralattjáróban aludnál. Nézelődj, foglalj szállást, és fizess a helyszínen.

zadar családi szálloda

Hotel és Spa Zadar

Zadar Hotel csúszdával

Prémium kemping Zadarban

Zadari Családi hotel

Zadar strandjai – Zadar látnivalói

Zadar óvárosához közel található a Kolovare strand. A kavicsos, helyenként lebetonozott tengerparti rész ingyenes, vízi cipő használata ajánlott. A strand jól felszerelt, de zsúfolt, vannak napágy, napernyő bérlési lehetőségek. Öltözők és zuhanyzók is. Természetesen a vendéglátó egységekből sincs hiány. Nem a legszebb strand, de felkapott, jól esik a nagy melegben, főleg egy óvárosi séta után itt megmártózni.

A másik strandja 4-kre található, de a helyi járatos 8-as busszal pikkpakk eljuthatunk ide. Ez a Borik strand. Egy része kavicsos, ám a Falkensteiner Üdülőközpont előtti rész homokos. Kisgyerekkel igazán ideális. Itt is van lehetőség napágy bérlésre. Van vízi csúszda, étterem, bár, azonban ez a szakasz fizetős, egy napra 20kuna.

zadar szallasi

képek forrása

A környékbeli strandokra érdemes ellátogatni, nagyon szép környezetben, kellemes öblökben csobbanhatunk, kevésbé zsúfoltak, és választhatunk a kavicsos vagy sziklás partok között.