Split Horvátország 2. legnagyobb városa, de a tengerparti városok között az első helyet foglalja el. Tengerparti kávézói, csodaszép óvárosa, nyüzsgő hétköznapok, a pezsgő éjszakai élet népszerűvé tette Splitet. Split látnivalói felfedezéséhez több órára lesz szükséged.

Tökéletes 1 napos túrára, vagy akár meg is szállhatunk itt. A szállások tekintetében aggódni nem kell, Splitben találhatjuk a legtöbb szállást. Remek kiinduló pont a környék felfedezéséhez. Régen Split tranzitvárosként üzemelt leginkább, ma már Horvátország leghangulatosabb üdülővárosaként tartják számon. De ne felejtkezzünk el nagy kikö9tőjéről se, ahonnan komppal bármikor eljuthatunk a környező szigetekre, vagy befizethetünk egy hajó túrára.

diocletianus palota


Szálláskeresés

Booking.com


Riva – Split látnivalói

Kezdjük is sétánkat a tengerparti sétányon, amit pár éve felújítottak, ennek köszönhetően a sétány egységes képet kapott, a palota délin oldalán kávézókkal, üzletekkel, bérlakásokkal beépített sor található, melyeknek hasonló napernyőik nyílnak a sétány felé. A másik oldalán pálmafákkal, és horgonyzó árbócos hajókkal, jachtokkal. A sétány úgy tűnhet, mintha véget sem érne. Itt nem csak nappal, de éjszaka is pezseg az élet.

split szállásai

Diocletianus Palota – Split látnivalói

Diocletianus császár uralkodásának utolsó éveiben építtette a több mint 30ezer nm területű palotát, hogy uralkodása után ide vonuljon vissza. A palota építése 305körtül fejeződött be. Inkább nevezhetjük erődnek, mint palotának, melynek városfala, 4 kapuja volt. Tulajdonképpen ma ez adja Split autómentes óvárosának egy részét, melyet az UNESCO világörökség részévé választott. A képen is jól látszik, hogy az eredti ókorban épült diocletianus palota Splitben milyen rendezett volt. 2 fő utcája merőlegesen egymásra a 2-2 kaput kötötte össze. Az évek alatt persze teljesen átalakult, templom torony is később épült, és az adott koroknak megfelelően mindig újabb és újabb stílusirányzatok szerint épült újjá, vagy tovább.

split látnivalói

Peristilium és Sveti Duje Székesegyház

A Riva felől a tengeri kapun át közelíthetjük meg a palotát. Itt egy alagsorba érkezünk, ahol rengeteg árus próbálja aportékáit értékesíteni. Innen tovább haladva juthatunk fel lépcsőkön a felszínre, ahol a Peristiliumba érkezünk. A korinthoszi oszlopokkal díszített udvar mellett a Sveti Duje székesegyház áll, melynek harangtornya később épült, és ha nem vagy tériszonyos akkor fel is mászhatsz a tetejére. Korábbban Diocletianus mauzóleuma volt, majd katolikus twemplomként szentelték fel miután a torony megépült. Tudtad, hogy IV. Béla legkisebb leánya, Katalin itt nyugszik?

diocletianus palota splitben

Népek tere – Narodni Trg

A Vaskapun keresztül, ha elhagytuk a palotát, átjutunk a Velencei városrészbe. Nem véletlenül kapta ezt a nevér, már a 15 századtól a Népek tere gyülekezési központ volt, ahogy ma is és olyan, mintha Velencébe csöppentél volna. AHogy körbe fordulsz a téren a legimpozánsabb épületet a Loggiat, városházát láthatod. Csodás, ahogy a római stílus után átsétálunk a gótikus épületek közé.

split látnivalói

Brace Radic tér – Split látnivalói

tovább haladva a Brace Radic térre érkezünk, itt szintén van látnivaló, a védelmi célokat szolgáló Velencei tornyot építették ide. Illetve itt a téren is nagyon sok éttermet találhatunk. Innen kisétálhatunk a tengerparti sétányra, vagy akár a halpiac felé is vehetjük irányt.

Autóbérlés Horvátországban – Split látnivalói

További látnivalók Splitben

Számos múzeumot találhatunk az óvárosi részen is. Ilyen például a Béka Múzeum, vagy a Trónok harca múzeum.

Az Aranykapu a legszebb a 4 kapu közül és ha ezen áthaladunk megtalálhatjuk Nini Gergely püspök hatalmas szobrát fényes lábujjaival, ami szerint ha azt megérinted szerencséd lesz.

Marjan hegy – Split látnivalói

Ha teheted, sétálj fel a hegyre. A hangulatos, szűk kis utcákon indulsz el, hogy a végén az erdőben találd magad. A kilátópontnál páratlan panoráma és egy étterem is vár. Keresd meg a kis állatfarmot is, ha gyerkőccel vagy mindenképp. A hegy tetejére is érdemes felsétálni.

Split tengerpartjai