Mitől más Pula? Horvátországi nyaralásunk alkalmával általában találunk egy aranyos kisvárost, ahol a kőházak, a szűk utcácskák, a macskakövek, a mediterrán élet, a finom csevapcsicsa illata elvarázsol. A kis eldugott öblök, a zsúfolt, apró kavicsos tengerpartok, a kristálytiszta Adria és az apró szigetek világa feltölt. Azonban Pula azok közé a horvátországi városok közé tartozik, ahol számos műemléket is megtalálhatunk, ezért Pula látnivalói nagyon is vonzóak. A gazdag történelmi múltjának köszönhetően tökéletes turisztikai célpont, és mindemellett az Isztriai fővárosaként és legnagyobb városaként is emlegetik.

pula látnivalói


Szálláskeresés

Booking.com


Olcsó szállás Pula

A római kori 5 legnagyobb amfiteátrum közül az egyik Pulán található, még a rómainál is nagyobb. A Pulai Amfiteátrum az egyik legjobb állapotúnak számító, mely dombra épült, így a szárazföld felőli része 2 szintes, míg a tengerfelöli 3. A híres ókori rendezvények helyszínén ma is számos fesztivált tartanak. Itt rendezik a Film Fesztivált, a Lovas Fesztivált és az Opera Fesztivált is. A pince rész is teljesen bejárható, ahol ma festményeket állítanak ki, és egyéb kiállítások itt kaptak helyet.

pula horvátország szállás

Szintén ókori látnivalók a Sergius-diadalív és az Augustus és Róma templom. A Sergius-diadalívet Aranykapuként is emlegetik, a kapu és a várfal része megsemmisült. A városba összesen 10 kapun keresztül lehetett bejutni ezek közül a legrégebbi a Herkules-kapu fennmaradt, illetve a Kettőskapu (Ikerkapu). A városfalat szinte teljesen elbontották vagy lerombolták, mindössze egy kis részen láthatjuk maradványait a Kettős-kapu mellett

A város egykori főtere a Fórum is az 1. században épült, itt található az Augustus templom, a Diána templom maradványa, mely most a Városháza részeként látható, de maga a városháza is számos felújításon esett át az évek alatt.

pula látnivalói szállások

Az igazi stílus kavalkádot a Mária Mennybemenetele Székesegyházon fedezhetjük fel. Román templom alapjaira épült, a szentélye körül még felfedezhetőek az 5-6.századi mozaikok, majd barokk, gótikus és klasszicista stílusjegyekkel bővült . A harangtornyot csak a 17- században építették hozzá, melyhez az Amfiteátrum köveit használták fel.

A legrégebbi horvát obszervatórium is Pulában található. A Monte Zaro Park csillagvizsgálójából a pulai öbölre is csodálatos kilátás nyílik, és 28 kisbolygót fedeztek fel itt.

Autóbérlés Horvátország – Pula látnivalói

A pulai székesegyház mellett több templommal is büszkélkedhet a horvát nagyváros. A Szűz Mária kápolna a mára lebontott Szent Benedek apátság része volt. A csodálatos mozaikok, melyek a kápolna ékességei voltak, ma is megtekinthetőek, azonban ne a kápolnában keresd, hiszen a Régészeti Múzeum őrzi már őket.  A Szent Ferenc-templomot és az ortodox Szent Miklós templomot se hagyd ki, illetve a Régészeti Múzeumban is tegyünk egy látogatást, majd jöhet a Pulában található Akvárium. A 60 medencés akvárium csodálatos élmény, hiszen nem csak a tengeri halakat, hanem az egész élővilágot megvizsgálhatod közelről. Szivacsok, korallok, tengeri csigák és csillagok, teknősök rákok, sünök, mind megtalálhatóak itt.

1870-ben itt nyílt meg elsőként a világon a Hajómúzeum. Kihagyhatatlan látnivaló a 20 erődrendszerből álló Pulai erőd, mely 1630-ban épült, Pula védelmére, hiszen ekkor az Észak-Adria egyik legnagyobb kikötője volt itt, így szükség volt a védelemre. Jelenleg a Történelmi Múzeumnak ad otthont az erőd.

Strandjai inkább aprókavicsosak, sziklásak, sőt vannak egyes részek ahol még ugrálni is lehet a sziklákról. A legnépszerűbb városi stradok a Kolumbarica, a Valkana és a Hawaii. Horvátország tengerpartja nagy részt apró kavicsos, azonban itt a közelben homokos strand is található.

Pula környék látnivalói