66 évnyi működés után ma, 2012. február.3-n reggel 6:00-kor a leáll a Malév és nem szállhat fel több járatuk. A magyarázat szerint, az igazgatóságnak nem volt más választása, hiszen a szolgáltató partnerek bizalmatlansága miatt a Malévnak előre kellett fizetnie mindenért, így az üzemanyagért is, ami hírtelen pénzkiáramláshoz, és ezzel a együtt a csődhöz vezetett.

A vezérigazgató Limburger Lóránt így fogalmazott:

„Sajnos bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk. Bár az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, és az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további anyagi forrást biztosítani a működéshez. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság úgy döntött, hogy elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Valamennyi utasunktól elnézést kérünk.”

A január 31-én érvénybe lépett kormányrendeletnek köszönhetően segítségnyújtásban részesülnek azok az utasok, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően megvásárolták, és akiknek a menetjegye a leállás napjára vagy az azt követő 3 napon belülre szól, illetve akik már megkezdték utazásukat és a visszaút február 29-e előttre szól. Jogosultaknak a Malév segít, hogy eljuthassanak a célállomásra. Más légitársasághoz átfoglalással vagy egyéb utazási módokkal.