2005-ben Európa kulturális fővárosának választott város Írország 2. legnagyobb városa Dublin után és az Ír-sziget 3. legnagyobbja Dublin és Belfast után. Cork különlegessége, hogy a sebes Lee-folyó szeli ketté, így apró és nagyobb hidakkal hangulatot teremtve a városnak.

Cork nagyváros, így számos látnivaló, műemlék, érdekesség, kulturális rendezvény vár bennünket egész évben. A tágas főutcájáról sok apró, szűk utcácska gondoskodik róla, hogy egy különleges világba csöppenjünk. Az utcákon boltok, pubok és éttermek váltják egymást és az élet sosem áll meg, de még sincs tömeg. Este a város fényárban úszik, a kávézók, pubok megtelve emberekkel. Ilyenkor érdemes egy nagy belvárosi sétát tenni, hogy felfedezzük, a tipikus ír vonásokat a városban, majd egy pubban ne felejtsük el kipróbálni a corkiak büszkeségét, a Murphy’s nevű sört, ami picit a Guinness-re hasonlít, azonban kevésbé keserű és a Corkban gyártott Beamish-t.

Top tíz látnivaló Corkban

St. Fin Barre’s Cathedral – neogót,3 tornyú katedrális

Cork Egyetem (University College Cork)

Erzsébet Erőd – a katedrálistól nem messze található az egyetlen megmaradt bástya, amelyet most a rendőrség (garda) használ.

St. Anne Shandon templom – különlegessége, hogy a tornyán szélkakas helyett szél lazac áll.

Cork Butter Museum – a vajkészítés története és készítése.

English Market – Cork belvárosában kis utcákból nyíló, fedett piac. Több bejárata is van, mégis elbújik, pedig szép nagy területű, főként élelmiszerpiacról beszélhetünk.

Cork City Goal – Városi börtönmúzeum ahol életnagyságú wax figurák és kiállítás szemlélteti a börtön életet és meséli el Cork történetét.

Városi Múzeum– A Fitzgerald Parkban található Múzeum ingyenesen látogatható.

Lewis Glucksman Galéria – Az egyetem területén található galéria, amelynek már maga az épülete is híres, hiszen bekerült az „1001 épület amit látnod kell mielőtt meghalsz” című könyvbe.

Blackrock Castle – a blackrocki kastély a Lee folyó partján található kellemes külvárosi lakónegyedben, és a kiállítása mellett még egy obszervatórium is található itt.

Cork mellett számos egyéb látnivaló található a megyében így érdemes több napra tervezni a látogatást, és internetes autóbérléssel gondoskodhatunk róla, hogy könnyen eljussunk bárhova. Szállásai tekintetében igazán sokrétű, hiszen hostelektől kezdve a legmenőbb hotelekig minden megtalálható. Ideális választás egy kedves B&B Corkban, ahol az ár a reggelit is tartalmazza.

 

Szállásfoglalás Corkban | Akciós repjegyek Írországba | Internetes autóbérlés Corkban | Egzotikus hajóutak