Biztonsági ellenőrzés

2008 óta változások történtek, ezáltal aki schengeni övezeten belül utazik, a jegykezelés után már nem kell útlevél ellenőrzésen átesnie, míg azoknak, akik a schengeni övezeten kívülre utaznak, nekik ellenőrzik az útlevelüket, és a beszállókártyát is kérhetik, így mindenképpen tartsuk mindkettőt kéznél.

Az útlevél ellenőrzés után indulhatunk is az ellenőrző kapuhoz, hogy minél hamarabb átjussunk a belső terminálra.

Célállomástól függetlenül mindenkinek kötelezően át kell esnie az utas és poggyász ellenőrzésen. A poggyászunkat egy röntgen berendezés vizsgálja át, míg mi magunk egy mágnes kapun haladunk keresztül.

Erre azért van szükség, hogy semmilyen olyan tárgy vagy anyag ne kerülhessen később a fedélzetre, ami veszélyeztetné a biztonságos repülést.

Le kell venni valamit?

Igen. Az ellenőrző kapunál műanyag tárolókba kell helyezni a kabátunkat, zakónkat. A rajtunk található fém tárgyakat, övet, órát, legtöbbször a kisebb dolgokat is levetetik, mint például a gyűrű, fülbevaló. Ki kell pakolni zsebeinkből a mobiltelefont, pénztárcát, kulcsokat. Egyes cipők fém sarokkal vannak ellátva, elő fordulhat, hogy ezt is levetetik velünk.

Mit kell még a szalagra helyezni?

Gyakorlatilag mindent, ami nálunk van. A kézipoggyászt, a kézitáskát, kistáskát, fényképezőgép táskát. A laptopokat ki kell venni a laptop táskából. Illetve a már összekészített, műanyag tasakba helyezett folyékony dolgokat is a tárolókba kell helyezni.
Míg csomagjaink a röntgengép szalagon futnak, nekünk át kell haladni a mágneses kapun, ami teljesen biztonságos, és egészségre ártalmatlan.

Ha mindent rendben találnak, már várhatjuk is csomagjainkat, pakolhatunk vissza a táskánkba. Azonban előfordulhat, hogy a gép jelez, esetleg elfelejtettünk levenni magunkról fém tárgyat, ilyenkor akár géppel, vagy kézzel is átvizsgálhatnak.

Ritkán, de előfordulhat, hogy kinyittatják kézipoggyászunkat, vagy bekapcsoltatják laptopunkat biztonsági okokból.

Schengeni övezet

A schengeni térséghez a következő országok tartoznak: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Tipp

Útlevél ellenőrzés és csomagvizsgálat előtt érdemes a zsebeinket kiüríteni, ékszereinket a kézitáskában elhelyezni. Így a biztonsági kapunál nem kell azzal bajlódni, hogy levegyük magunkról az ékszereket, övet, órát, kipakoljuk a zsebünkből a telefont, kulcsot, pénztárcát, iratokat, és elkerülhetjük, hogy a nagy igyekezetben valamit elfelejtsünk visszapakolni.

 

Olcsó szállások | Akciós repülőjegyek | Autóbérlés