Horvátország harmadik legnagyobb városa Rijeka, más néven Fiume. Mindemellett Horvátország legnagyobb kikötője címmel is büszkélkedhet, és kétségkívül fontos közlekedési csomópont, többek között innen indul az Adriai főút is, amely egészen Dubrovnikig vezet minket. Illetve Magyarországról autóval nagyon egyszerű ide eljutni.

A Kvarner-öböl parján található Fiume hajógyártásról is híres, itt épült a Magyarország legnagyobb csatahajója a Szent István.

Rijekát északról a Karszt-hegység, illetve az Alpok és a Dinári-hegység találkozása védi a hűvös széláramlatoktól. Itt ömlik a tengerbe a Recsina, innen kapta a város a nevét, mivel a Fiume, folyót jelent.

Nemcsak azért érdemes ellátogatni Rijekába, mert könnyen eljuthatunk oda. Tengerparti pihenés mellett, vagy egy kellemes őszi napon tegyünk sétát az óvárosban és ízleljük meg a mediterrán hangulatot.

 

Amit feltétlenül látnod kell

 

Rijekában nem kell unatkoznunk, hiszen sok itt a látnivaló. A város központja az Óratorony, ami a Korzó közepén található, a torony közelében a barokk épületek mellett palotákat fedezhetünk fel, pl. a Wohinz és a Vukivic palotát illetve a közelben 2 másikkal is szembe találhatjuk magunkat.

Az óváros legjellegzetesebb és leghíresebb temploma, ami a 100 kunás bankjegyen is szerepel a Szt. Vitus-dóm, illetve érdemes ellátogatni a Magasztos Mária-templomba, ami mellett a ferde torony áll. A közelben található egy régi római kapu, ami az ókor egyetlen megmaradt emléke.

 

Reneszánsz stílusban épített Kormányzói Palota múzeumként üzemel, ezt a Múzeum téren találjuk.

A városban rengeteg stílus keveredik. A főposta neoreneszánsz stílusban épült.

A nyugati városrészben találhatjuk a Cukorpalotát és a Lazaretet. A keleti városrész Susak, a fölötte magasodó Trsat-heggyel, ahol a Csodatevő Szűzanya temploma áll illetve a trsati erőd, amit még a Frangepánok építettek, majd az 1800-as években kastéllyá alakították.

 

Az újvárosi részen épült a Szt. Miklós templom és a vasútállomás. Látványos még a Horvát Nemzeti Színház, a Vámpalota.

Autót bérelve Rijekában könnyen bejárhatjuk a várost és a környéket, de akár egy busztúrára is befizethetünk.

 

Rijekába a kulturális programok sem maradhatnak el, a számos színi előadás mellett fesztiválokat is rendeznek. A legnépszerűbben a városi karnevál és a Fiumei Nyári Éjszakák.

Akik kisvárosi nyugalomra vágynak és csak városnézésre látogatnának el Rijekába, nekik a közelben található Opatija kiváló nyaralóhely.

Strandolni vágyóknak a várostól nem messze található Kosterna partszakasz ideális.

Az autóverseny szerelmeseinek kiváló üdülő rész, hiszen Horvátország legnagyobb autóverseny pályája fekszik itt.

Rijekában szállást találni is egyszerű. A kisebb hotelektől kezdve a nagyobb szállodákig, apartmanokig, kempingekig mindent megtalálhatunk.

Olcsó szállások Rijekában | Akciós repülőjegyek a világ bármely pontjára | Autóval Horvátországba