Amikor repülőútra készülünk, sokszor a nagy izgalomban, sietségben nem figyelünk oda kellőképpen a kézipoggyászunk tartalmára. Ezért előfordulhat, hogy a manikűrkészlet, a kisolló, a kis bicska a kulcstartón, a fémvégű still fésű bele kerül a csomagba. Ezek a dolgok igen kellemetlen pillanatokat okozhatnak, mikor átvilágítják a csomagjainkat, amellett, hogy sosem látjuk viszont szeretett tárgyainkat.
Éppen ezért fontos, hogy a még évekkel ezelőtt szigorított szabályokat, biztonsági előírásokat betartsuk.

Mi az amit feltétlenül a kézipoggyászba tegyünk

A feladott poggyász semmiképpen se tartalmazzon, értékes tárgyakat, személyes iratok, pénzt. Ezeket mind a kézipoggyászba kell elhelyezni, tehát az ékszereinket, a bizonyítványokat, bankkártyákat, pénzt, elektronikai dolgokat.
Mindemellett gondoskodjunk róla, hogy az utazáshoz, kényelmünkhöz szükséges tárgyaink is itt kapjanak helyet. Pulóver, könyv, kis társasjáték, mp3 lejátszó, lap top. Gondoskodjunk róla, hogy ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor megfelelő mennyiségű gyógyszert vigyünk magunkkal. Számoljuk bele a várakozási időt és az esetleges késéseket is.

A csomag mérete és súlya

A kézipoggyász mérete légitársaságonként változhat. Általában 10 kilós súly a felső határ és a táska mérete 55x40x20 cm kiterjedésű lehet maximálisan. Akkora, hogy beférjen a repülőn a fejünk fölött található tartóba. A pontos súlyról, méretekről minden esetben érdemes utána nézni az adott légitársaságoknál, nehogy a repülőtéren érjen minket a meglepetés.
Fontos odafigyelni arra is, hogy az egyes légitársaságoknál eltérőek a követelmények a csomagok számát illetően is. Bár 1 kézipoggyászt tartalmaz a repülőjegy, a kisebb női táskát nem számítják külön táskának. Azonban a fényképező és laptop táskákat egyes társaságok külön poggyászként értelmezik. Ezért mindenképpen számoljunk ezzel is. Természetesen több kézipoggyászt is vihetünk magunkkal, de mindenképpen még a jegy lefoglalásakor fizessünk érte online, mert a helyszínen sokkal drágább.

Biztonsági előírások

A kézipoggyász nem tartalmazhat semmilyen szúró, vágó eszközt, lőfegyvert, veszélyes és mérgező anyagokat.
Mindemellett figyelnünk kell, hogy támadó fegyverként is használható, amúgy közönséges használati tárgyak is támadóeszköznek minősülnek (borotvapenge, olló, kés, szerszámok, jégcsákány, aeroszolos tartály, hegymászóbot)

2006-ban újra szabályozták a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségét is. Az EU területén korlátozott mennyiségű folyadék megengedett a kézipoggyászban. Ez a feladott poggyászra nem vonatkozik.

Folyadéknak számítanak nem csak az üdítők, hanem a zselék, krémek, gélek. Tehát a tusfürdő, sampon, zselé, fogkrém, testápoló, ajakápoló, dezodor, borotvahab.

Felvihető a fedélzetre
– 100 ml-es vagy annál kisebb tartályban szállított folyadék
– Egynél több ilyen tégely, üvegcse is szállítható, természetesen mindegyik maximum 100 ml-es kiszerelésben.
– Műanyag zacskóba kell ezeket elhelyezni, aminek az űrtartalma nem haladhatja meg az 1 litert.
– Minden utas 1 ilyen zacskót vihet
– Fontos, hogy a műanyag tasaknak zárhatónak kell lennie. Bármilyen zacskó használható, ami felnyitás után könnyen visszazárható. Tehát lehet villámzáras, zsineges, madzagos.

Kivételek
– csecsemőtápszer, amennyi a repülés ideje alatt szükséges lehet.
– gyógyszer, ami a repülés ideje alatt kellhet (amennyiben injekció beadása szükséges, mindenképpen gondoskodni kell róla, hogy beszerezzük a szükséges iratok az orvosunktól)

A belső terminálon, az adómentes termékekre természetesen ez a korlátozás már nem vonatkozik. Ha átszállással utazunk, pecsételtessük le. A pecsét 24 óráig érvényes.

Tipp
Már otthon készítsük össze kis tasakba a folyékony dolgokat, de akkor sem kell kétségbe esni, ha nem találunk a célnak műanyag tasakot. Ezeket a repülőtereken is beszerezhetjük, természetesen fizetség cserében. Általában 2 Euro-ért vehetünk ilyen zacskót automatákból.

Olcsó szállások | Akciós repülőjegyek | Autóbérlés