Hollandia az az ország, ami nem egzotikusságával vált közkedvelt nyaralóhellyé. A szélmalmok, papucsok, sajtok, tulipánok, biciklik országa.

Fővárosa Amszterdam, a csatornák városa. Nevét a keresztülhaladó Amstel folyóról kapta. A város a múzeumok központja, többek között itt található a Van Gogh múzeum, Frank család háza, ahol Anna Frank naplója született, illetve Rembrandt házát és a Heineken múzeumot is megtekinthetjük. A város különleges hangulatáról a holland épületek, a coffe shoppok és a piros lámpás negyed gondoskodik.

A liberális ország híres tisztaságáról és hamar észrevehetjük, hogy szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne biciklije, és aki teheti, használja is. Érdemes körbe nézni az országban bármerre járunk kicsi és több emeletes kerékpártárolót is láthatunk.

Történelmi városaiban régi templomokat, udvarházakat, csatornahálózatok tekinthetünk meg. Vidéken a szélmalmok és tulipánok csodálatos világa fogad minket.
Rotterdam a világ legnagyobb és legtöbb forgalmát bonyolító kikötője. Itt is akárcsak Amszterdamban bármikor elmehetünk egy kis hajókázásra.
Hágai utunk során láthatjuk a Parlamentet, a Székesegyházat, a Bíróság épületét, illetve a tengerpartot.
A legtipikusabb kisváros talán Delf, ami a porcelánok városa.

Gasztronómia

Ha Hollandia, akkor sajt. Aki ezen a vidéken jár feltétlenül meg kell kóstolni a híres sajtok közül egy-kettőt, és érdemes ellátogatni a sajtvárosokba, Gouda-ba, Dorbrecht-be. Érdekesség az, hogy nem esznek túl sok sajtot, maximum reggelire, vagy szendvicsbe uzsonnára.

Ami az étkezésük alapját képezi az mindenképpen a hal. Osztrigától kezdve az angolnákon át a kagylóig minden. Szárítva, sütve, főve, füstölve, bárhogy szeretik a halat.
Nemzeti ételük a hotspot, ami sütőben párolt marhahús csíkok, zöldség körettel. A zöldségköreteik sokszor pürések. Kedvencük a krokett, de nem ám a krumpli krokettra kell gondolni. Ők bizony ha krokettot szolgálnak fel, akkor egy hússal, sajttal töltött gombócot kapunk.
Előételnek szeretik a leveseket, a borsóleves a specialitásuk.
A sajt mellett kiemelendő a csokoládé, amit viszont már előszeretettel fogyasztanak, mivel nagyon édesszájúak. A vajas kenyeret is képesek csoki öntettel enni. Rengeteg féle csokoládéjuk és marcipánjuk van. de szeretik a palacsintákat és fánkokat.
Teát és kávét szívesen fogyasztanak, ha pedig alkohol, akkor vodka és sör kerül az asztalra. de ha különlegességre vágyunk megkóstolhatjuk a jellegzetes gabonapálinkájukat a korenwíjn-t.

 

Szállás Hollandiában | Repülőjegy Hollandiába | Autóbérlés Hollandiában