Anglia az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országa. Legnagyobb városa és egyben fővárosa, London.

Angliát az egyik legbefolyásosabb kulturális központnak tartják, nem véletlenül, hiszen innen ered az anglikán egyház és az angol nyelv is és kulturális emlékei hatalmasak. A British Múzeum, a Brit Könyvtár és a Nemzeti Galéria az egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkeznek a világon. Itt találhatóak a legismertebb kastélyok, várak, erődítmények. Közismertek a katedrálisai, számos temploma.

A turisták egyik kedvenc országa, hiszen annyi a látnivaló országszerte, és oly sok programot tartogat a látogatók számára, hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő élvezetet. Legyen szó pihenésről egy kis falucskában, a hatalmas parkokban, pörgésről , amit az éjszakai élet, a nagyvárosok biztosítanak éttermeikkel, pubokkal, szórakozóhelyekkel. Vásárlás és a divat hazája. Lépten, nyomon üzletekkel találkozhatunk Londonban, így a divatot és vásárlást kedvelők is kiélhetik magukat.

Londonban mindenképpen látnunk kell a British Múzeumot, a Buckingham-palotát, a Towert, a Big Ben-t, a Szent Pál székesegyházat. Semmiképpen se hagyjuk ki a hatalmas parkokat, mint például a Hyde Parkot, ami rengeteg rendezvénynek is helyszínt ad. Illetve látogassunk el London szórakoztató és divat őrült negyedébe a West End-be.

Nap végén élvezhetjük a pubok, éttermek világát, a város fényeit. Másnap pedig ellátogathatunk a híres Londoni Állatkertbe is, és feltétlenül üljünk fel a London Eye-ra, ahonnan felülről is megcsodálhatjuk a várost, majd hajókázhatunk a Temzén.

Közlekedés szempontjából a tömegközlekedés ajánlott, ahol a híres emeletes buszokon, a doubledeckereken utazhatunk.

A 2. legnagyobb városa Birmingham, lenyűgöző épületeivel, kis utcáival, szobrocskáival. Ide látogatva keressük fel a Birmingham Múzeumot, a Városházát, a Bíróságot, és látogassunk el katedrálisaiba is, a Szent Fülöp és a Szent Család katedrálisba.

Azoknak, akik egy nyugodtabb városra vágynak, nem a turistákkal túlzsúfolt utcákon szeretnének sétálgatni, Canterbury a legjobb választás. A templomok városának is nevezik, ezért rengeteg a látnivaló, és emellett a szűk utcák, és a régmúlt korokat idéző házak nagyon jellegzetes képet festenek a városnak. Természetesen a parkokban még jobban ki lehet pihenni a városnézés fáradalmait, de akár a kávézók, éttermek is kikapcsolódást, pihenést biztosítanak.

Anglia 2. legkedveltebb nyaralóhelye Bristol, ami fiatalos, nyüzsgő, tele látnivalókkal, divatos és elegáns üzletekkel, éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel. Parkjai, az Avon-folyó, a régi házak egyedi látványt nyújtanak. Ide látogatva tekintsük meg a Szent Ágoston székesegyházat, az Állatkertet, a múzeumokat, a híres hidakat, az Old Vic nevű színházat, ami Angliában a legrégebbi.

Oxford, ami nem csak a híres Oxfordi-i egyeteméről híres, egy mesebeli város, ahol a régi házak, a Temze, templomok, épületek szinte megállítják az időt. Templomai közül a leghíresebb a Szent Szűz Mária templom, a Krisztus Katedrális, a Szent Margit templom. Az oktatáshoz kapcsolódik, hogy híresek a könyvtárai is, és sok parkjával pihenést biztosít a megfáradt diákoknak és turistáknak.

Angol gasztronómia

Sokáig viccként kezelték főként a franciák az angol étkezési szokásokat. Majd nagy hatást gyakoroltak rá az indiai eredetű fűszerek.
Az ötórai teát mindenki ismeri, amit általában tejjel isznak.
Reggelire elterjedt az angol reggeli, ami babból, tojásból, virsliből (nem olyan, mint a magyar virsli), sonkából áll. De kedvelt reggeli a porridge, ami gyakorlatilag zabkása, a pirítós vajjal és marmalade lekvárral (narancs dzsem), illetve a sonka-tojás tehát a ham and eggs.
Az ebédjüket a munkahelyen, iskolában fogyasztják, de sokszor az ebédidőben, a parkokban, kis kávézókban, szendvicsbárokban találhatjuk meg őket. Ilyenkor elterjedt a soup and sandwich, tehát leves és szendvics. De szívesen fogyasztanak salátát is és természetesen a gyorséttermi ételeket nagyon szeretik.

A délutáni ötórai tea mellé kekszet fogyasztanak.

A nap fénypontja a vacsora, amikor együtt a család, és ilyenkor fogyasztják a meleg ételt. Közkedvelt a hal, rákfélék, birka, baromfi, sertés, marha. A marhahúst kifejezetten szeretik. Köretként krumpli és zöldség elengedhetetlen.

Azonban a legnépszerűbb ételüknek a fish and chipset tartják. Panírozott sült hal és sült krumpli. Szeretik a pitéket, ami gyakorlatilag egy leveles tészta töltelékkel.
Italokat nagyon is kedvelik, főként a whisky-t, a vodkát és nagy sörivók. Saját boraik nincsenek, de nagyon szeretik az import vörösbort.
Desszertként kedvelt az almás pite, ami teljesen más ízű, mint az általunk ismert. Illetve a puding nevű süteményük.

 

Szállás Londonban | Repülőjegy Londonba | Autóbérlés Londonban