Máltai nyaralásunk során unatkozni nem fogunk. Bár a sziget picike, számos látnivalót rejt, tele élettel, mediterrán hangulattal, csodás tengerparttal. Autóbérlés Máltán olcsó és kényelmesen bejárhatjuk a szigetet. A busz közlekedése is jó, és bármerre indulsz a busz út nem tart tovább 1 óránál, azonban a régi, igazi máltai buszok már csak kiállítási darabok, helyettük légkondis új buszok szállítják az utasokat.


Szálláskeresés

Booking.com


Mi az amit feltétlenül ne hagyj ki Máltán a szebbnél szebb történelmi látnivalókban gazdag városok feledzése mellett?

  • Hajókirándulás Gozóra

A máltai szigetcsoport másik két tagja Gozo és Comino. Comino apró sziget, azonban Gozó felé a hajótúrák során elhaladsz mellette. A legtöbb máltai hajókirándulás egyik megállópontja a Blue Lagoon (Kék Lagúna), a neve nem véletlen, a víz hihetetlenül kék, kristálytiszta és a hajóról, sziklákról nagyokat lehet ugrálni, akár búvárkodni is érdemes itt. Gozon érdemes egy szigetnéző túrára befizetni, a buszos kirándulás elvisz Gozo legszebb pontjaira mielőtt a hajótúra visszaindulna Máltára.

malta-gozo-hajotura
  • Anchor Bay és Popeye Village

Az Anchor Öböl lenyűgöző, 1 napos programnak is tökéletes, délelőtt a Popeye falut járhatod körbe, ahol a Popeye filmet forgatták, díszlete egy az egyben megmaradt, nagyon jó móka, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Fürdés az Anchor öbölben, érdemes búvárszemüveget és pipát beszerezni, a látvány megfizethetetlen. Majd naplemente az öböl feletti sziklafalon.

popeye-falu-anchor-bay
  • Máltai ételek

Máltán a mediterrán gasztronómia hódít. Nem fogsz csalódni a halételeikben, ha szereted a tengeri herkentyűket, bátran próbáld ki a polip pörköltet, a halsalátát, kis halászfalva friss fogásait. Igazi máltai specialitás a nyúl pörkölt (rabbit stew), vagy a máltai kolbász (maltise sausage) paradicsomos, mediterrán szószban. A máltai saláta vagy a máltai halleves is első osztályú és a legjobb hogy Málta árai igazán kedvezőek. Fizetőeszköze az €, főételeket már 11-12€-tól kaphatsz, de ha csak egy 7€-s máltai salátát rendelsz, akkora adagot kapsz, hogy főételnek is beillik.

A máltai ételek mellett a máltai italokat se felejtsd el. A nagy melegben válaszd a máltai sört a cisk-et (akár light, vagy citromos változatban is), este máltai likőröket is ízleld meg, a kaktuszlikőrt, ha megkóstoltad másnap a zöldségesnél a kaktusz gyümölcsét is érdemes kipróbálni.

maltai-etelek-gasztrnomia
  • Máltai autóbérlés

Máltának nagy előnye, hogy picike, így könnyen bejárható, a legegyszerűbb, ha bérautóval indulsz neki Máltának. Olcsó, akár már napi 3500 forintért bérelhetsz autót Máltán, légkondis, és olyan helyekre eljuthatsz, ahova tömegközlekedéssel nem tudnál. Eldugott öblökben, halászfalvakban próbálhatod ki a legfinomabb specialitásokat, és úszhatsz a tömegtől távol az érintetlen természettel körülölelt partszakaszoknál.

maltai-autostura

Máltai útikalauz, Málta látnivalói

  • Búvárkodás Máltán

Akár profin akár hobbi szinten, mindenképpen próbáld ki a búvárkodást Málta partjainál. Van lehetőség gyorstalpaló tanfolyamra is, vagy ha rendelkezel már papírokkal, akkor csak jelentkezned kell és a legjobb, legszebb helyeken búvárkodhatsz.

Ha nem érdekel ilyen szinten a búvárkodás, akkor is egy dolgot mindenképpen megtehetsz Máltán. Szerezz be egy búvárszemüveget és pipát valamelyik útszéli árustól, nem kell félned egymást érik a máltai árusok, nagyjából egyen áron kaphatod meg a felszerelést (kb. 10-15€). Válassz sziklásabb partszakaszt, a fürdőzőktől távolabb, akár még tengeri sünt is szedhetsz a tengerfenékről, miközben a színesebbnél színesebb halak úszkálnak körülötted.

malta-buvarkodas